Καθώς η ανάγκη για περισσότερη επαφή με τη φύση γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ η πεζοπορία κερδίζει έδαφος ως ιδανικός συνδυασμός άσκησης και υπαίθριας δραστηριότητας. Πεζοπορία είναι ο όρος που χρησιμοποιήται για περπάτημα συνήθως άνω των 5 χλμ στη φύση και ανάλογα με τη δυσκολία του έδαφους και τις καιρικές συνθήκες έχει πολλά επίπεδα δυσκολίας.
Οι βαθμοί δυσκολίας του επικρατούν γενικότερα στην Ελλάδα έχουν καθοριστεί από ορειβατικούς συλλόγους στην Αθήνα και χρησιμοποιούνται από αυτούς προκειμένου να υπάρχει ένας κοινός κώδικας χαρακτηρισμού της δυσκολίας μιας διαδρομής, με βάση τον πίνακα στα αριστερά - μερικές φορές με παραλλαγές.
Ο χαρακτηρισμός του βαθμού δυσκολίας μιας διαδρομής είναι αρκετά περίπλοκος επειδή εξαρτάται από τις ικανότητες του πεζοπόρου και την υποκειμενική κρίση αυτού που τη χαρακτήρισε.
Ιππασία είναι ένα ατομικό ολυμπιακό άθλημα με άλογο, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα αρχαιότερα. Η εφαρμογή ίδιων κανόνων αξιολόγησης και βαθμολόγησης ανδρών και γυναικών, καθώς επίσης και η επιβράβευση όχι μόνο του ιππέα ή της αμαζόνας αλλά και του αλόγου, καθιστούν την Ιππασία μοναδική ως άθλημα.
Ορειβασία είναι το άθλημα, χόμπι ή επάγγελμα του να μετακινείσαι με τα πόδια στα βουνά. (Όρεο-βασία: Περπάτημα στα όρη).
Με την ευρύτερη της έννοια, η λέξη ορειβασία περιλαμβάνει και την αναρρίχηση και το ορειβατικό σκι. Αυτή η ευρύτερη έννοια περιγράφεται στα αγγλικά με την λέξη Mountaineering.
Στο British Mountaineering Council περιγράφονται οι ορολογίες:
Επίσης χρησιμοποιείται η έννοια «Ορεινή πεζοπορία» που αντιστοιχεί πολύ πιστά στο «Hill walking». Η ορειβασία σε βουνά με δυσκολία και παρεμφερές ύψος με τις Άλπεις αναφέρεται και ως αλπινισμός.
Το Ράφτινγκ είναι ομαδικό σπορ κατάβασης ποταμού με φουσκωτή βάρκα. Το πλήρωμα αποτελείται από έναν επαγγελματία οδηγό ποταμού και από 6-12 κωπηλάτες, ανάλογα με το μέγεθος της βάρκας το οποίο καθορίζεται από το βαθμό δυσκολίας του ποταμού και την ποσότητα των νερών του.
Οι βαθμοί δυσκολίας των ποταμών με τις εντολές του οδηγού είναι από I w.w. έως VI w.w. Η κλίμακα αυτή διαμορφώνεται ανάλογα με τον όγκο του νερού, την κλίση του εδάφους και τα εμπόδια (βράχια) που βρίσκονται στο ποτάμι.